CV 1

Peter Kühn-Nielsen

Kommenteret CV (1)

(Se selvportræt i bunden af dokumentet)

Efter at have fået eget mørkekammer viste jeg første gang fotografier i Projekt Hus i Birkerød 1975 sammen med keramikerne Tine Riegels og Bent Andersen og tekstildesigneren Nanna Kühn-Nielsen. I 1977 udstillede jeg på Hovedbiblioteket i København 77 fotografier i sort-hvid af gade- og hverdagsliv i København under titlen "Din by", en replik til kunsthistorikeren Christian Ellings fremragende fotobog En hemmelig by. Samme år debuterede jeg på Charlottenborgs Forårsudstilling - den første med selvstændig fotografisk censur - med billeder fra Nørreport Station, dengang der endnu var hvide fliser og sollys, der vældede ned mellem de rundbuede arkader.

De følgende år udstillede jeg på Forårsudstillingen (1979-81) og på Kunstnernes Efterårsudstilling (KE) på Den Frie (1980-81), og i 1981 viste jeg på Charlottenborgs Efterårsudstilling serien "Understrøm" med motiver fra både København, Paris og Italien. I 1982 deltog jeg i Kunstnernes Sommerudstilling (KS) i Tistrup, og det følgende år var jeg medlem af udstillingens censurkomite.

Efter "Din by" har jeg lavet flere større billedserier, alle i sort-hvid, fx "Kvinder og mænd", der blev vist 1984-85 i Kulturhuset i Ølgod og på Esbjerg Hovedbibliotek, og "Stille liv" på Blågårds Bibliotek på Nørrebro 1986.

I 1980 blev jeg medlem af Danske Kunsthåndværkeres Landssammenslutning (nu Danske Kunsthåndværkere & Designere), hvor jeg i mange år udstillede sammen med keramikere, glas- og tekstilkunstnere, bl.a. årligt i den gamle vandmølle ved Mølleåen i Lyngby. I perioden 1980-90 var jeg medlem af foreningens jury, var med til at optage nye medlemmer og deltog i flere store udstillingsarrangementer på bl.a. Helsingør Hovedbibliotek, Charlottenborg, Fyns Kunstmuseum, Kunstindustrimuseet (Danmarks Designmuseum) og i Rundetaarn. Desuden udstillede jeg på Gammelgaard i Herlev (1982), Illums Bolighus (1985), Huset i Magstræde i Kbh. ("Fred på linsen", 1986), Roskilde Amtsgård (s.m. Helge Kühn-Nielsen, 1990), Hillerød Hovedbibliotek (2001) og kulturhuset Havarthigaarden i Holte (2004-2006).

I offentlige samlinger findes mine billeder på Museet for Fotokunst/Brandts i Odense og på Det Nationale Fotomuseum/Den Nationale Fotosamling i København (se fx Kunstindeks Danmark); endvidere i den tjekkiske fotohistoriker Petr Tausks samling. Jeg har leveret billeder til bl.a. Den Store Danske Encyklopædi (1992-2002), et værk jeg også har været med til at redigere og skrive artikler til.

I perioden 1980-2009 underviste jeg kommende billedkunst-gymnasielærere i fotografering som ekstern lektor ved Københavns Universitets kunsthistoriske institut. Mange hundrede studerende har her fået en grundig indføring i fotografiske teknikker og udtryksformer i et veludstyret mørkekammer, indtil uddannelsen blev nedlagt, og de digitale teknikker tog over.

Udnævnelse til 'Årets Kunstner i Rudersdal 2020' efterfulgtes af en stor soloudstilling i Birkerød Kunstforenings udstillingsbygning, Birkerød Gl. Præstegård, oktober/november 2020.

Fra 2021 har jeg været medlem af Rudersdal Kommunes Kunstkomite.

 

Præsentationer med fotos:

Fotografie in Europa heute, Dumont foto 4, 1982, s. 26-27  
Kreativ Fotografi, nr. 1, 1980, s. 30-35   
Fotokino, nr. 9, 1978, s. 18-19

 

IMG 4249 001