CV 2

Peter Kühn-Nielsen

Kommenteret CV (2)

En matematisk studentereksamen fra Birkerød Statsskole i 1965 blev efterfulgt af tre måneders studieophold i Paris 1966 (Louvre mfl. museer, kirker o.a. arkitektur) samt studierejser til London, Rom og Firenze.

Med baggrund i kunsthistoriske studier ved Københavns Universitet fra 1967 hos lærere som Erik Fischer, Else Kai Sass, Hakon Lund og Øystein Hjort blev jeg i 1970 ansat som fagredaktør ved Gyldendals planlagte 20-binds leksikon, afløseren for det legendariske Salmonsens Konversationsleksikon. Året efter blev det store projekt uventet skrinlagt, men jeg fortsatte som medlem af en fast leksikonredaktion under ledelse af Jørgen Bang, senere Ole Norling-Christensen og Torben Frandsen. Den byggede videre på de omfattende stikordsregistre, der nåede at blive færdiggjort, og udgav foruden flere mindre leksika det populære Gyldendals Tibindsleksikon (udgivet 1977-78). Mine fagområder var primært billedkunst og arkitektur, kunsthåndværk og design samt musik. Arbejdet fortsatte til redaktionens nedlæggelse i 1988.

1992-2004 deltog jeg - med Jørn Lund som chefredaktør - i udarbejdelsen af Den Store Danske Encyklopædi som fagredaktør for billedkunst og arkitektur, fotografi, grafik, kunsthåndværk og design. Her samarbejdede jeg med ca. 100 forfattere og konsulenter, og der blev også lejlighed til selv at bidrage med artikler (inden for bl.a. fotografi og orientalske tæpper/tekstiler) og med egne fotografier. Herudover bearbejdede jeg pedantisk bykort over bl.a. København, Wien og Aarhus i nært samarbejde med værkets grafikere. Encyklopædien kom til at danne basis for en digital udgave på internettet, Den Store Danske, der i dag udgør kernen i sitet "lex.dk"

Arbejdet fortsatte med Gyldendals Online Leksikon frem til lanceringen i 2009 af den åbne encyklopædi på nettet, Den Store Danske, hvor jeg har været med til at redigere de indkomne læserbidrag.

Ved siden af disse projekter har jeg arbejdet med tekster af faktuel karakter i mange forskellige sammenhæng. Jeg har skrevet en videnskabelig artikel (”Goya’s Tantalo: Genesis of a Composition” i Master Drawings vol.12, no.2, 1974), med støtte til studieophold i Madrid fra Ny Carlsbergfondet. Sammen med H.E. Nørregård-Nielsen og Marianne Wirenfeldt Asmussen har jeg skrevet oversigtsværket Dansk Kunst (1983 og flere senere udgaver) samt bidraget til Fogtdals Kunstleksikon (1988-92).

Kritisk korrekturlæsning og research har jeg ydet til en række udstillingskataloger og bøger om arkitektur fra bl.a. Arkitektskolens Forlag og Ikaros Press, til Gyldendals digitale undervisningsportaler samt informationsmateriale af vidt forskellig art.

Som konsulent fra 2015 ved 6. udgave af det topografiske storværk Trap Danmark (2016 ff.) har jeg deltaget i udarbejdelsen af værkets kortmateriale. 

 

IMG 2857 001